Stichting Geo Verbanck geeft Orpheusbeeld in bruikleen aan de School of Arts van de Hogeschool Gent


Een meer dan levensgroot beeld van Orpheus van Geo Verbanck krijgt een ereplaats in de gloednieuwe bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium aan de Geraard de Duivelstraat te Gent (voormalige Nationale Bank van België), waar het tijdens de openingsuren (ma. - do. 9u tot 18u; vrij. 9u tot 17u) door iedereen kan worden bewonderd. De Stichting Geo Verbanck is bijzonder blij dat een samenwerking met de School of Arts is tot stand gekomen, waardoor het Orpheusbeeld een passende bestemming krijgt. Die samenwerking verliep bijzonder efficiënt en aangenaam, door toedoen van onder meer mevrouw Liene Aerts, stafmedewerker cultuur, en onder de goedkeurende leiding van decaan Wim De Temmerman. Misschien heeft de Thracische prins uit de Griekse mythologie wel zelf voor het nodige enthousiasme gezorgd ... Ongetwijfeld zal hij voortaan ook de inspiratie van de studenten die de bibliotheek gebruiken, aanscherpen ...
Naar aanleiding van die bruikleen geeft de Stichting Geo Verbanck een kleine monografie uit waarin de verschillende Orpheusbeelden, die Geo Verbanck in zijn loopbaan heeft gerealiseerd, de revue passeren. Het oudste beeld dateert van 1909 en maakte Verbanck tijdens de prestigieuze kunstwedstrijd, gekend als Prijs van Rome. Daarmee werd hij tweede gerangschikt en kreeg hij een gouden eremedaille. Het ontroerende thema van de ongelukkige Orpheus, die zijn geliefde Eurydice voor eeuwig moet missen, liet Geo Verbanck niet los. In 1928 werkte hij dat uit aan het Hof ter Beuken in Lokeren. In 1934 kapte hij een monumentale Orpheus in hardsteen voor het Eeuwfeestpaleis op de Heizel in Brussel. In 1935 realiseerde Verbanck vijf grote bas-reliëfs in de hal van de stadsschouwburg van Leuven, waarvan één de legende van Orpheus, die mens en dier verleidt, uitbeeldt. Na de Tweede Wereldoorlog creëerde hij het gevoelige beeld, dat thans in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium staat. Van elke creatie lees je in de monografie de hele context en de kunsthistorische duiding. Prachtige, professioneel gemaakte foto's illustreren het geheel. Het boekje eindigt met een overzicht van de belangrijkste werken van Geo Verbanck die in de Gentse stadskern te zien zijn. En voor de anderstaligen is er ook een samenvatting in het Frans en in het Engels opgenomen.


De monografie De Orpheus van Geo Verbanck door Anthony Demey (A5-formaat, 64 blz.) kan voor slechts 10,00 euro (+ verzendingskosten) worden besteld bij de Stichting Geo Verbanck (Max Temmermanlaan 34, 2920 Kalmthout; e-mail: autrique@glo.be).