Stichting Geo Verbanck - jaarverslag 2013

Beste sympathisanten,

2013 was een bijzonder druk jaar voor de Stichting Geo Verbanck. Talrijke initiatieven werden genomen, talrijke veilingen werden gevolgd, verscheidene beelden hebben het patrimonium van de Stichting verrijkt.
Wij trachten alles een beetje systematisch aan u voor te stellen.

Funerair patrimonium

Het funerair patrimonium blijft de Stichting zorgen baren. Jaar na jaar zien wij de toestand van de historische grafzerken erop achteruit gaan. Op de Gentse begraafplaatsen hebben alle graven waarop beeldhouwwerk van Geo Verbanck te zien is, een bordje "beschermd monument". Dat betekent dat de Stad Gent die graven als belangrijk aanziet (niet dat ze beschermd zijn door de Vlaamse overheid) en ook iets aan het behoud ervan wil doen. De Stichting is uiteraard steeds bereid zijn steentje daartoe bij te dragen, door adviserend op te treden en mee naar alternatieve financieringsmiddelen te zoeken. De Stichting neemt zich daarenboven voor van alle graven met beeldhouwwerk van Geo Verbanck een dossier op te stellen van de materiële toestand, zodat een prioriteitenlijst kan worden opgesteld. Wij zijn er ons namelijk meer dan voldoende van bewust dat niet alles in een keer kan worden aangepakt en dat er nog zoveel andere historisch belangrijke grafzerken bestaan waarvoor de gemeenten zorg dienen te dragen.

Graf Marie Pauline Verbanck (zus van Geo Verbanck)



Op de kleine Zuiderbegraafplaats aan de Ottergemsesteenweg te Gent bevindt zich de grafzerk van de zus van Geo Verbanck, Marie Pauline (1879-1916). Omwille van het historisch belang van die zerk, werd die door de Stad Gent als "beschermd" aangemerkt. Bij een bezoek begin 2013 constateerden wij dat de steen van de tombe twee grote breuken vertoont, waardoor die is ingezakt. Voorts groeien in de voegen en barsten kleine plantjes en gras. De Stichting nam contact op met de Dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent, die ons beloofde de restauratie van die zerk op de prioriteitenlijst te plaatsen. Gelet op de beperkte budgettaire mogelijkheden, zal de restauratie pas in 2014 worden uitgevoerd.

Graf Alphonse Lamborelle (Lokeren)



In 2007 werden wij door mevrouw Anne-Mie Havermans van de vzw Epithaaf op de hoogte gebracht van een grafzerk met een portretmedaillon van de hand van Geo Verbanck op de stedelijke begraafplaats van Lokeren. Het betrof het graf van Alphonse Lamborelle (1838-1924), eerste directeur van de Vrije Middelbare School van Lokeren en liberaal voorman. In juli 2008 troffen wij die grafzerk helaas in een slechte toestand aan: de witmarmeren tekstplaat op de stèle, waarop ook de portretmedaillon was bevestigd, was in talrijke stukken gebroken en naar beneden gevallen. Wij brachten toen de verantwoordelijken daarvan op de hoogte, zodat de portretmedaillon in veilige bewaring werd genomen.
Dit jaar nam de Stichting contact op met administratie en beleid van de Stad Lokeren om aan te dringen op een restauratie van deze voor de geschiedenis van Lokeren toch vrij belangrijke grafzerk. Eind dit jaar vernamen wij uit mondelinge bron echter dat een restauratie van dit graf de geringe budgettaire mogelijkheden ver te boven zou gaan. De portretmedaillon zou worden bewaard in een soort "lapidarium" op de begraafplaats zelf.

Graf Buzzeo-Krieger



Via mevrouw An Hernalsteen kwamen wij op het spoor van een tot op heden niet bekende grafzerk op de Westerbegraafplaats te Gent, waarop twee koppen van de hand van Geo Verbanck te zien zijn. Het betreft het graf van het echtpaar Antoon Buzzeo en Jeanne Krieger. Opzoekingen over deze personen werden verricht en eerlang zal dit item worden toegevoegd aan de Verbanckwebsite.

Graf Renaud-Clercx


Mevrouw An Hernalsteen signaleerde ons later op het jaar alweer een graf met een bas-reliëf van Geo Verbanck, dit maal op het Campo Santo in Sint-Amandsberg. Het betreft het graf van het echtpaar Paul Renaud en Juliette Clercx. Ook over die personen werden opzoekingen verricht en ook dat item zal eerlang aan onze website worden toegevoegd.

Graf Willemot <Foto zie onze website graf nr.26>

Tijdens een controlebezoek aan het kerkhof van Gentbrugge, constateerden wij dat aan het graf van Julianus Willemot dringend onderhoudswerken moeten worden uitgevoerd. De bronzen plaket was los gekomen en stond (gelukkig onbeschadigd) zo maar op de grafsteen. De beheerder van de begraafplaats werd daarop attent gemaakt, met alle bijbehorende informatie. Hij heeft het plaket in veilige bewaring genomen en zou ervoor zorgen dat die opnieuw deugdelijk op de stèle werd bevestigd.

Graf Speltinckx <Foto zie onze website graf nr.15>
Op het kerkhof van Gentbrugge bevindt zich het graf van Marguerite Speltinckx, over wie wij tot voor kort geen verdere gegevens hadden. Een aandachtig lezer van onze website, de heer Jan Boddaert, hielp ons in juli een heel eind op weg. Hij deelde ons de basisgegevens over de familie Speltinckx mee, waarvoor oprechte dank, zodat wij verdere opzoekingen konden laten uitvoeren. Vader Speltinckx bleek een bibliofiel en mecenas van kunstschilder Jan Frans De Boever (1872-1949) te zijn. De heer Jan Boddaert is secretaris van de Stichting Studiekring Jan Frans De Boever, met een eigen website: www.jdeboever.be.

Adviezen


Monument gebroeders Van Eyck op het Geraard de Duivelhof in Gent.


In januari 2013 werd de Stichting door de Dienst Onderhoud Gebouwen Departement Facility Management van de Stad Gent om advies gevraagd over de wapenschilden die voorkomen op het monument van de gebroeders Van Eyck op het Geraard de Duivelhof in Gent. De Stad Gent is namelijk van plan het monument degelijk op te frissen en in functie van de opmaak van een grondig dossier wilde die dienst weten aan welk land of welke instantie de 19 wapenschilden kunnen worden toegeschreven. Een uitvoerig advies van 14 bladzijden werd overgemaakt, waarin elk wapenschild wordt geïdentificeerd en de heraldiek ervan in detail wordt beschreven. Tevens werd gewezen op verscheidene onjuistheden in de voorstellingen. De Dienst Onderhoud Gebouwen liet ons weten dat de restauratie van het monument begin 2014 zal worden aangevat. De Stichting bereidt een studie over dit monument voor, waarin de voorgeschiedenis, de verschillende voorontwerpen, de inhuldiging en het belang ervan uitvoerig worden beschreven.

Graf Maurice Goebbels


Begin dit jaar maakte mevrouw Helena De Cuyper, eigenares van een woning in de Sint-Annastraat te Gent de Stichting attent op een kleine gedenkplaat aan de voorgevel van haar huis, die verwijst naar een zekere Maurice Goebbels, gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zij vroeg ons of het dezelfde persoon betreft waarvoor Geo Verbanck het beeldhouwwerk vervaardigde voor een grafmonument op de begraafplaats van Elsene (zie website Geo Verbanck). Wij onderzochten deze zaak in de bevolkingsregisters van de Stad Gent en van de gemeente Elsene en konden mevrouw De Cuyper een volledig overzicht geven van de gezinssituatie van de voormalige eigenares van haar pand. Het bleek dat de jonge Maurice Goebbels met zijn moeder en grootvader in dat huis hebben gewoond, dat zijn moeder na zijn overlijden de gedenkplaat heeft laten aanbrengen en daar is blijven wonen tot aan haar dood in 1948.

Asklepios of Hermes (Mercurius)?


De eigenaar van een woning in de Oude Houtlei te Gent waarop een bas-reliëf van Geo Verbanck prijkt, vroeg ons uitleg over de erop voorgestelde figuur. Wij konden hem meedelen dat het om de Griekse Asklepios gaat, de halfgod van de genezing en de geneeskunde. Hij wordt afgebeeld met een staf - een asclepiusstaf of esculaap - waar zich een slang omheen slingert. Het attribuut van deze halfgod wordt wel eens verward met de caduceus van de Griekse god Hermes (Romeinse god Mercurius), god van de handel en boodschapper van de goden. Rond die gevleugelde staf kronkelen zich echter niet één, maar twee slangen.

Après le Bain


De heer Guy Romain, die de gelukkige eigenaar was geworden van een bronzen vrouwenbeeldje, "Après le bain", vroeg ons meer gegevens over zijn aankoop.

Eerste Smarten


Mevrouw Marie-Cécile François vroeg ons of wij het beeldhouwwerk "Eerste Smarten", dat zij had aangekocht, konden dateren en situeren in het oeuvre van Verbanck.

Communicatie / promotie


Website Geo Verbanck http://www.geoverbanck.be
Sinds verscheidene jaren heeft de Stichting een website waarop het oeuvre van Geo Verbanck wordt voorgesteld. Gelet op het feit dat het onderzoek naar Verbancks werken niet is voltooid, wordt die website aangevuld telkens zich nieuw materiaal aandient. Het afgelopen jaar kon de Stichting er toch alweer verscheidene items aan toevoegen. Wij mochten ons het afgelopen jaar er ook opnieuw over verheugen dat talrijke kunstliefhebbers onze website raadplegen en ons via dat kanaal contacteren.Webmaster: Manu Van Dorpe.

Website Onroerend Erfgoed (www.inventaris.onroerenderfgoed.be)
Op de website van het Agentschap Onroerend Erfgoed staat de inventaris van het waardevol onroerend erfgoed in Vlaanderen. Daarin komen niet minder dan 29 items met beeldhouwwerk van Geo Verbanck voor. Verscheidene van die items waren nog niet gedocumenteerd door foto's. De Stichting nam contact op met de verantwoordelijke voor deze databank, sloot er een contract mee af en verschafte bijkomend beeldmateriaal, dat dan ook online werd gepubliceerd.

Website "Vrouwenwijk" Lokeren http://www.vrouwenwijklokeren.blogspot.be
De bewoners van de "Vrouwenwijk" in Lokeren startten enkele jaren geleden een wijkcomposteringsproject. Als bindmiddel voor de wijk hebben zij een eigen website, waarop zij hoofdzakelijk informatie geven over het composteren van groente-, fruit- en tuinafval in hun "'t Composthoekje". Hun website heeft echter ook een rubriek "straatnamen" waarin zij aandacht schenken aan alle straten die een naam van een vrouw dragen, zo ook bijvoorbeeld de "Anna Cogenstraat". Anna Cogen liet tijdens het interbellum verscheidene beelden en bas-reliëfs maken door Geo Verbanck. De website "Vrouwenwijk" verwijst naar de website van onze Stichting en neemt alle foto's en de integrale tekst over Anna Cogen over. <F15>

Televisie-uitzending "Rijker dan je denkt"


Tijdens de VTM-uitzending "Rijker dan je denkt" van 7 januari 2013 legde de heer Danny Finjaer, kleinzoon van mevrouw Georgine Finjaer, jarenlang de trouwe huishoudster van Geo Verbanck, drie beeldjes van Verbanck aan de experten voor. Het betrof een "O.L.Vrouwebeeldje van Orval" in ceramiek, een "Eva met de appel" in gips en een beeldje van een danser in hout. Op de achtergrond hing een groot medaillon van "Sint-Joris".
De deskundige, Jo Vandercappellen, schatte de werkjes respectievelijk op 100, 700 en 2500 euro.

Lezingen


Onze medebestuurder Anthony Demey werd op 21 april 2013 door de dienst Monumentenzorg en Architectuur van de Stad Gent uitgenodigd een lezing te geven over het patrimonium van Geo Verbanck dat in het openbaar domein te zien is. Die lezing werd gehouden in het kader van de "Voorjaarslezingen" in Hotel d'Hane Steenhuyse in de Veldstraat te Gent. De zaal zat volledig vol en na de lezing werden talrijke vragen gesteld.
Op 17 november 2013 gaf Anthony Demey op uitnodiging van dezelfde dienst een aangepaste lezing over het leven en werk van Geo Verbanck. Alweer zat de zaal afgeladen vol.
De gemeente Middelkerke nodigde Anthony Demey op 27 augustus 2013 uit een lezing te geven over de realisaties van architect Oscar Van de Voorde in de gemeente Middelkerke en op de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. In de marge vermeldde Anthony Demey ook de bijdragen van Geo Verbanck aan die Wereldtentoonstelling en aan het gebouw van de voormalige Belgische Bank van de Arbeid in de Voldersstraat te Gent, ontworpen door Oscar Van de Voorde.
Op 28 november 2013 hield Anthony Demey andermaal een lezing. Ditmaal had die plaats in het SteM (het Stedelijk Museum van Sint-Niklaas) en handelde die over de Sint-Niklase beeldhouwer Robert Van de Velde. Spreker vermeldde zijn jarenlange opzoekingen over Geo Verbanck en herinnerde eraan dat het stedelijk museum een prachtig kinderkopje van Verbanck in witte marmer bezit.

Rondleidingen in Gent


Verscheidene jaren geleden bestond in Gent de vzw De Trap. Die vereniging verzorgde stadswandelingen in de stad. Een van die wandelingen betrof specifiek het oeuvre van Geo Verbanck. Vermits die vereniging inmiddels niet meer bestaat, heeft de Stichting het initiatief genomen zelf een wandeling langsheen het patrimonium van Geo Verbanck uit te werken en daarover een kleine syllabus samen te stellen. De gewaardeerde stadsgids Albert De Graeve heeft tot ons groot genoegen van die documentatie al gretig gebruik gemaakt.

Fin-de-Siècle Museum in Brussel


Begin december opende in Brussel het Fin-de-Siècle Museum in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Belfius Bank en Verzekeringen gaf een zestal representatieve topwerken uit zijn collectie in bruikleen. Het betreft werken van James Ensor, Xavier Mellery, Fernand Khnopff, Emile Claus, Léon Spilliaert en ... Geo Verbanck! Van hem wordt de in een bronzen sokkel gevatte witmarmeren vrouwenkop van 1908, "Brunhilde" tentoongesteld. Dat beeld stelden wij zelf in 1995 tentoon op een grote retrospectieve van het werk van Geo Verbanck in het Provinciehuis van Oost-Vlaanderen.



Veilingen


De Stichting doet zijn best om zoveel mogelijk kunstveilingen te volgen om te zien of er werken van Geo Verbanck in voorkomen. Wat dat betreft, was het afgelopen jaar opnieuw bijzonder vruchtbaar. Op talrijke veilingen werd werk van Verbanck aangeboden. Wij vermelden enkel de veilinghuizen De Vuyst (Lokeren), DVC (Gent), Loeckx (Gent), Bernaerts (Antwerpen), Athena (Brussel), Aeko (Hasselt), Horta (Brussel), Bonhaus (USA). Op ebay werden verscheidene medailles van Geo Verbanck aangeboden.
Op de website www.artinfo.com kan men trouwens alle veilingresultaten van voorbije jaren bekijken. Voor werken van Geo Verbanck gaat de informatie terug tot 1985.

Nieuwe aanwinsten

Kindje met Druiven en Zittend Meisje


In maart bood een privépersoon twee beeldjes van Geo Verbanck te koop aan de Stichting aan: een houten jongetje dat druiven op zijn hoofd ronddraagt (1918) en een klein bronzen beeldje (1916) van een meisje dat zit op een sokkeltje waarin de door Verbanck ontworpen Gentse noodmunten uit de Eerste Wereldoorlog zijn ingewerkt.


Borstbeeld Marcelline Pipyn


In de lente kocht de Stichting bij galerie St-John in Gent een gipsen borstbeeld van een jong meisje aan. Na heel wat opzoekingen kon het meisje worden geïdentificeerd als Marcelline Pipyn. Haar familiegegevens werden verzameld en de nieuwe gegevens werden op onze website gepubliceerd.

De Grafdelver


Tijdens de zomermaanden werd de Stichting in Brussel uitgenodigd door de heer Karel De Cramer, zoon van kunstschilder Bruno René De Cramer, tijdgenoot en goede bekende van Geo Verbanck. De heer De Cramer was in het bezit van een houten beeldje, "De Grafdelver", dat hij altijd bij zijn vader had zien staan. Groot was de verbazing van de leden van de Stichting toen de heer De Cramer tijdens het aangename bezoek dat beeldje aan de Stichting schonk, zodat het zou bewaard blijven voor de toekomst.

Medaillon Katy


In september kocht de Stichting bij veilinghuis Horta in Brussel een bronzen portretmedaillon van een jong meisje aan. Het betreft een medaillon met de beeltenis van Katy Verbanck, kleindochter van de kunstenaar, afgebeeld in 1957.

Johannes de Doper


In oktober werd bij het veilinghuis DVC in Gent een beeld van "Johannes de Doper" aangekocht. Het betreft het hoofd met lijkwade, daterend van 1914 en in geglazuurde ceramiek vervaardigd in het pottenbakkersatelier Maes te Gent (zie daarover: BAILLIEUL B., Het pottenbakkersatelier Maes - Gent, Gent, Interbellumcahier 15, 2006). De Stichting spoort momenteel een variant van dit beeldhouwwerk op, dat in 2001 in het Paleis voor Schone Kunsten werd geveild. Het samenbrengen van de informatie over beide beelden zou alweer een stukje aan de puzzel van het oeuvre van Geo Verbanck kunnen toevoegen.

Moeder en Kind


Bij Bernaerts in Antwerpen werd in oktober een witmarmeren "Moeder en Kind" aangekocht. Het beeld vertoont een beschadiging aan het achterhoofd van de moeder, maar het was toch de moeite om het te verwerven want het past in een reeks. Verbanck maakte van dit thema namelijk in verschillende jaren minstens drie varianten: telkens zit het kind op een andere manier op de schoot van de moeder.

Nieuwe vondsten


Medailles


In februari liet de heer Serge Autrique ons weten dat hij in het bezit is van enkele medailles waarop de naam van Geo Verbanck voorkomt. Het betreft medailles voor eerste prijzen die Verbanck zelf heeft behaald aan de Koninklijke Academie te Gent. Goede foto's van voor- en keerzijde van elke medaille werden aan het fotoarchief toegevoegd.


Houten mannenbuste (Robert Dierckx ?)



Bij het veilinghuis Loeckx in Gent werd in het najaar een houten buste van een man geveild. Naar verluidt zou het om de beeltenis van kunstenaar Robert Dierckx gaan, maar daarover hebben wij geen zekerheid. Wij houden ons graag beschikbaar voor elke bijkomende informatie.

Houten vrouwenbuste


In augustus werd de Stichting uitgenodigd bij mevrouw Marianne Dua te Gent, die een teakhouten vrouwenbuste van Verbanck aan ons toonde. Het was alweer een werk van Geo Verbanck dat tot hiertoe totaal onbekend was.

Bronzen mannenbuste


Mevrouw Dua was ook nog in het bezit van een ander werk van Verbanck: een bronzen buste van een man met snor. Voorlopig is de uitgebeelde persoon nog niet kunnen geïdentificeerd worden.

Kop van Ernest Van de Putte


In ons fotoarchief bevinden zich een tweetal foto's waarop Geo Verbanck de kop van een poserende man aan het boetseren is. Mevrouw Dua kon die persoon identificeren als haar grootoom, de heer Ernest Van de Putte. Hij was houthandelaar in Gent en bevriend met Verbanck, aan wie hij wellicht geregeld een blok mooi hout leverde.
De foto's zijn dan wel geïdentificeerd, maar de kop, ongetwijfeld in brons gegoten, blijft voorlopig nog onvindbaar.

Kop van Jeanine Hoeck


Eind november waren wij ten huize van de heer Philip Serck in Gent. Daar vonden we een mooie witmarmeren vrouwenkop van zijn tante, mevrouw Jeanine Hoeck. Dit werk was ons tot dan onbekend. Ook werd ons een mooie grote medaillon met een diameter van 37,5 cm getoond. Zie 'Catalogus Medailles Geo Verbanck van Anthony Demey' nr.28.

Kinderkopje


Tijdens "Ganda XXI - antiques - design - arts" van eind november-begin december bood Galerie St-John te Gent een kinderkopje van Verbanck te koop aan. Het betreft een kinderkopje, gehamerd uit een metalen plaat door Richard Demeyer en gemonteerd op een zwart sokkeltje. Ook dit werk was ons niet bekend. Het is daarenboven het enige beeld van Geo Verbanck dat wij in zo'n uitvoering kennen.

 

Behoud en beheer


Huldeboek in foedraal


In ons jaarverslag 2012 maakten wij melding van het feit dat de Stichting een zeer waardevol archiefstuk in bruikleen had gekregen van de heer Serge Autrique, achterkleinzoon van Geo Verbanck. Het betreft een huldeboek, dat hem in 1909 werd aangeboden door de leden van de kunstkring "Kunst en Kennis" naar aanleiding van het behalen van de 2de prijs in de "Groote Staatsprijskamp van Beeldhouwkunst", beter bekend als de "Prijs van Rome". De Stichting liet dit uiterst waardevolle stuk deskundig restaureren door mevrouw Laurence De Craene. Zij maakte er tevens een stevig foedraal voor in zuurvrij materiaal.

Nieuwe foto's
De bestuurders van de Stichting maakten het afgelopen jaar talrijke nieuwe foto's van werken van Geo Verbanck die zich in het openbaar domein bevinden. Dat is van belang om de evolutie van de materiële toestand ervan te kunnen volgen. Zij vullen ons fotoarchief aan.
Stereofoto's inhuldiging monument gebroeders Van Eyck


Van de inhuldiging van het monument van de gebroeders Van Eyck op 9 augustus 1913 door koning Albert I bestaan stereofoto's op glas. Om dit uiterst waardevol materiaal duurzaam te kunnen bewaren, liet de Stichting die foto's op deskundige wijze digitaliseren door een professionele firma.

De Grafdelver


Het houten beeldje van "De Grafdelver", schenking van de heer Karel De Cramer aan de Stichting, was sinds talrijke jaren vrij zwaar beschadigd door talrijke uitvlieggaten van houtborende insecten, die inmiddels gelukkig niet meer actief zijn. Het esthetisch aspect van het beeld was daardoor echter zodanig aangetast, dat de Stichting besloot het te laten restaureren. Restaurateur Niek Vermeulen nam het beeld onder handen en restaureerde het op onnavolgbare wijze.

Opzoekingen


De bestuurders van onze Stichting hebben dit jaar heel wat opzoekingen in archieven gedaan.
Zo werden wij vriendelijk ontvangen op de zetel van de Koninklijke Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) te Brussel, waarvan Geo Verbanck tot aan zijn dood lid was. Wij konden zijn hele dossier inkijken, wat toch weer wat bijkomende informatie aan het licht bracht. Wij kregen ook de gelegenheid het bronzen zen borstbeeld van professor A.J.J. Van de Velde te bekijken en te fotograferen.

Dat borstbeeld, gemaakt door medelid van de Koninklijke Academie van België, Geo Verbanck, werd in 1954 nog tijdens zijn leven in het Paleis der Academiën onthuld.
In de lokalen van de Koninklijke en Souvereine Hoofdgilde van Sint-Joris te Gent kregen wij faciliteiten om de werken van Geo Verbanck te onderzoeken en te fotograferen en de desbetreffende archiefbescheiden te raadplegen.
Ook in het archief en in de bibliotheek van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel en in de Handschriftenzaal van de universiteitsbibliotheek in Gent verrichtten wij opzoekingen naar gegevens over Verbancks leven en werk.

In memoriam


Wij vernamen het overlijden van mevrouw Elsa D'Haen op 29 oktober . Zij was de weduwe van kunstschilder Alex Wauters (1899-1965), die een vriend was van Geo Verbanck. Zowel van Alex Wauters als van Elsa D'Haen maakte Verbanck een buste. De Stichting zond een rouwbeklag.


Vervalsingen

In de strijd tegen misbruik komt kunstfraude op de tweede plaats in dit land. Wanneer U een kunstwerk wil aankopen wees dan steeds kritisch en aarzel niet om een specialist te raadplegen.
In Turnhout vonden we een torso in brons.

U merkt dadelijk zelf dat er met de signatuur geknoeid werd!
Er werd ons een nepbeeld gemeld op een rommelmarkt in Gent. Het betrof een 'moeder en kind' in plaaster waarvan er reeds meerdere door de gerechtelijke diensten werden in beslag genomen.

De verkoper beloofde ons het stuk uit de circulatie te nemen.
Bronsgieter Eugène Ferbuyt uit Oostakker voerde een expertise uit op liefst drie bronzen 'kinderkopjes-met-druiven'. Alle bleken zonder twijfel authentiek.

Dank zij zijn jarenlange ervaring kunnen wij U hem aanbevelen voor keuringen en raadgevingen.

Toekomst


Beste sympatisant, zoals u hebt kunnen lezen, werkt de Stichting gestaag verder aan het vervolledigen van de oeuvrecatalogus van Geo Verbanck. Ook het komende jaar zullen wij verder opzoekingen in archieven en bibliotheken uitvoeren en onze website geregeld aanvullen. Wij houden de veilingen nauwgezet in het oog en laten niet na vervalsingen te signaleren aan de bevoegde autoriteiten.
Het behoud en beheer van het funerair erfgoed blijft ons zorgenkind.
Wij plannen onze studie over het monument van de gebroeders Van Eyck in Gent af te ronden en ook de studie van de talrijke oorlogsgedenktekens van Verbanck klaar te maken, als kleine bijdrage aan de herdenkingen die plaatshebben rond de honderdste verjaardag van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Veel werk op de plank dus. Het spreekt dan ook voor zich dat elke informatie die ons wordt aangereikt meer dan welkom is.

24 december 2013

Het bestuur,

Bob Autrique Anthony Demey Manu Van Dorpe