Meisjeskopje 1914

 

Onlangs kocht de Stichting Geo Verbanck op een veiling in Namen een meisjeskopje in hout aan. Dit werkje werd aangekocht omdat de Stichting al in het bezit is van hetzelfde kopje, maar dan in gips. Het is dan steeds interessant beide uitvoeringen met elkaar te vergelijken.

Het vrij kleine kopje stelt een jong meisje voor met half lang haar, achteraan samengebonden. Het haar van het gipsen model vertoont brede streken. Dat kopje is in de linker halsafsnede gesigneerd en gedateerd: G.Verbanck 1914.

Een particulier signaleerde ons dat hij van dat kopje een exemplaar in brons bezit. Dat blijkt helemaal identiek te zijn aan het model in gips en werd dus onmiskenbaar in brons gegoten, vertrekkend van het gipsen model uit 1914. Het houten kopje dat de Stichting recentelijk verwierf, vertoont echter duidelijke verschillen. Het haar is veel fijner uitgewerkt en de signatuur staat niet op de linker halsafsnede, maar op de rechter. De kunstenaar signeert hier als Geo.Verbanck, wat hij niet deed in zijn vroege periode. Het beeldje is ook niet gedateerd.

Geo Verbanck had aan zijn atelier een kleine showroom waar hij werken opstelde voor potentiële klanten. Ongetwijfeld stond daar ook het gipsen model van het meisjeskopje. Een particulier zal geïnteresseerd geweest zijn in een houten uitvoering ervan. Wanneer dat juist was, weten we niet, want Verbanck heeft het houten kopje niet gedateerd. Gelet op de rijpere signatuur, zal dat in elk geval verscheidene jaren na het ontstaan van het model in gips geweest zijn.

 

 

© Anthony Demey, Stichting Geo Verbanck, 10.12.2014

 

terug naar volronde beelden